/, Prirodni suplementi i vitamini/Mega CoQ10 30mg (1000 kapsula) – Twinlab

Mega CoQ10 30mg (1000 kapsula) – Twinlab

2,070.00 дин.

Broj artikla: eb86d510361f Kategorije: ,

Opis

Koenzim Q10 je jedinjenje nalik na vitamin koje se prirodno javlja u ljudskom organizmu, ali i u većini drugih živih organizama. Naziva se još i ubikinon (ubiquinone). Koenzim Q10 igra važnu ulogu u proizvodnji telesne energije i jedan je od osnovnih delova ćelijske mitohondrije, gde učestvuje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata i održava fleksibilnost ćelijske membrane. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija. Pored toga, on je izuzetno jak antioksidant koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu.
Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca:

– sprečavanje ateroskleroze
– snižavanje visokog krvnog pritiska
– poboljšanje poremećaja srčanog ritma
– jačanje oslabljenog srčanog mišića
– smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris

– smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.)
Koenzim Q10 je liposolubilan. To znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna. U istraživanjima koja su sprovođena najčešće je korišćena doza od 30 mg, ali lekari smatraju optimalnim veće doze i često ih prepisuju kako bi se dostigao zdrav nivo za određeno životno doba. Q10 predstavlja:

– prirodan i delotvoran antioksidant
– podršku kardiovaskularnom zdravlju i funkciji
– jedan od najbolje istraženih suplemenata
– preparat garantovane čistoće i koncentracije

Preporučena doza i način upotrebe
odrasli 1 kapsula dnevno, a uz konsultaciju lekara doze se mogu višestruko povećati.