Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Kako da i na vrućini namirnice ostanu zdrave i ispravne

Štampaj
Podeli

Autor: Aleksandra Petrovic, 25.06.2013.

Opšte je poznata činjenica, da brojni faktori mogu doprineti uticaju na nastanak, razvoj i širenje brojnih vrsta bakterija u hrani i da se upravo ta pojava bakterija manifestuje nizom negativnih odražavanja na ljude, odnosno ljudsko zdravlje.
Kako da i na vrućini namirnice ostanu zdrave i ispravne
Jedan od glavnih faktora koji mogu doprineti toj pojavi, jeste visoka temperatura koja izaziva i povećava kvarljivost kojoj namirnice, pogotovo tokom letnjeg perioda mogu biti izložene. 

Upravo iz tog razloga, posebno namirnice koje su manje otporne na vrućinu i sklonije da se pokvare, a to su namirnice životinjskog porekla, sve vrste mesa, jaja, mleko i mlečni proizvodi, nikako nemojte dugo zadržavati van frižidera. U frižideru, one će znatno duže zadržati i sačuvati svoju svežinu, i ta svežina će trajati upravo koliko vam je potrebno, sve dok ne bude vreme za termičku obradu namirnica, tj njihovu pripremu za jelo. Baš kada je u pitanju termička obrada pomenutih namirnica, vodite računa, da ove one uvek, tokom svake pripreme, kada traju letnje vrućine, budu dovoljno termički obrađene, bilo da su kuvane, pržene ili pečene. Termičkom obradom, ubija se veliki broj eventualno već nastalih i prisutnih štetnih bakterija na namirnicama.

Pored namirnica životinjskog porekla od dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama, čuvajte i one namirnice u kojima može doći do vrenja, jer vrenje, može predstavljati jedan od brojnih uzroka trovanja hranom, a njemu su podložne određene vrste voća, kao što je grožđe i napici na bazi grožđa, kao što su vino i borovnica.

Kada je reč o voću i povrću, vodite računa, da ono uvek bude van domašaja insekata, posebno onih koji su potencijalni prenosioci zaraza, kao što su muve koje su tokom leta brojne i vodite računa da i voće i povrće pre konzumiranja obavezno bude pažljivo i temeljno oprano.

Voda, ne samo da će sa voća i povrća otkloniti spoljašnje nečistoće i izvore bakterija, već će u velikoj meri iz njega izvući i otkloniti i sadržaj pesticida koji su štetni po ljudsko zdravlje, a koji mogu biti prisutni unutar ovih namirnica. U cilju što efektnijeg uklanjanja pesticida iz voća i povrća, preporučuje se da ono prenoći u posudi sa vodom pre upotrebe. Period stajanja  voća i povrća u vodi može se skratiti dodavanjem jabukovog sirćeta ili obične kuhinjske soli, koji neutrališu i pesticide i druge štetne agense.

Bez obzira da li je reč o namirnicama životinjskog porekla ili o voću i povrću, odnosno namirnicama biljnog porekla, u oba slučaja, nastojte na tome da kupovinu obavljate na proverenim i prethodno potvrđenim mestima. Higijena objekta u kome kupujete namirnice, kao i način skladištenja i čuvanja namirnica u istim, do trenutka kupovine, u velikoj meri utiče na njihovu dalju ispravnost. Na mnogim namirnicama, a da to u trenutku kupovine čak i ne primetite, proces kvarenja može početi čak i pre nego što ih i uzmete sa rafa i donesete u svoj dom. Zato, kada kupujete, uverite se u svežinu namirnica ili proverite njihov rok trajanja ukoliko su namirnice u ambalaži. Ono što bi moglo ukazivati da namirnice nisu u ispravnom stanju u trenutku kupovine, mogla bi biti njihova promenjena boja, što je najčešće slučaj sa mesom i mesnim proizvodima, neprijatan miris, očigledan izostanak svežeg izgleda i slično

Nazad na: Osnove zdrave ishrane

Čitanja: 2435 | Komentara: 3 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli
[Jike, 13.01.2017.]: For Spring 2017, the brand is debuting a bag that http://www.gucci-replica-bags.co.uk gucci replica calls the Saint Laurent Supple Sac de Jour. It’s unclear if that’s the bag’s official designation since it doesn’t appear on the gucci website just yet. http://www.cheaplongchampbags.org.uk Longchamp outlet doesn’t list dimensions for this bag, but on-model comparisons make it look notably larger than the popular small size, and YSL appears to have removed the medium, the bag’s largest version, from its website. Just from eyeballing it, this bag looks similar to the medium, but with a shoulder strap and a softer structure that will give it some nice slouch when carried by that strap. The medium always looked a little too big to be an arm-only bag and its size already tended a bit more toward http://www.mulberryclearance.co.uk replica mulberry than the smaller versions, so this seems like a logical next step for the larger end of the SDJ line.
[ivonebeauty, 10.04.2017.]: Comment et aux aliments chaleur pour rester en bonne santé et correcte http://www.ivonebeauty.com
[20170527yuanyuan, 27.05.2017.]: http://www.ralphlaurenoutlet-online.com.co http://www.chicagobullsjerseys.us http://www.jimmychoo.in.net http://www.newenglandpatriots-jerseys.us http://www.poloralphlauren-outlet.us.org http://www.tomsoutletstore.in.net http://www.nfljerseyscheap.in.net http://www.saclongchampsolde.fr http://www.todsoutlet.us http://www.yeezy-boost350v2.us http://www.coachoutlets.in.net http://www.officialmichaelkors.us.com http://www.mulberry-bags.me.uk http://www.adidas-superstar.us.com http://www.pandora-bracelet.us http://www.yeezy-boost350v2.us.com http://www.pandora.us.com http://www.oakleysunglassescheap.com.co http://www.ralph-laurenoutletonline.us.com http://www.fredperry.us.com http://www.coachoutletsstore.us.com http://www.edhardy-outlet.name http://www.nikeoutletshoes.us http://www.celineoutlet.us http://www.michaelkorsoutlet.co.uk


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS