Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Predlog za turšiju

Štampaj
Podeli

Autor: Radmila Gaćeša, 25.09.2012.

Reč turšija, prema Vujaklijinom rečniku, na persijskom odn. turskom jeziku znači povrće ili voće ostavljeno u slanoj vodili ili sirćetu za zimu. Klasičan recept za turšiju u našim krajevima podrazumeva ukušeljene paprike i to one bledo žute, dugačke ili takozvane „šilje“.
Predlog za turšiju

Vremenom smo bili kreativni te je recept proširen  sledećim vrstama povrća: krastavčićima, šargarepom, karfiolom, zelenim paradajizom i papričicama, a ponekad i kolutovima celera. Tako servirana tipična zimska salata turšija je dobila izgled bašte.

Želimo da vam predstavimo još jednu mogućnost. Reč je o tome da se prethodnom izboru povrća mogu dodati, verovali ili ne, pečurke. Pečurke su izuzetno hranljiva namirnica, koja sadrži  2-2,5% belančevina, 0,8% značajnih  mineralnih  supstanci (kalijum, fosfor, natrijum), vitamine, pre svega B kompleksa, kao i veliki broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan. Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko.

Pečurke pripremljene  uz turšiju zaista obogaćuju trpezu dragocenim sastojcima a stvaraju i jedan poseban vizuelni doživljaj. Postupak pripreme je veoma jednostavan: u posudu u kojoj se već nalazi gotova turšija ubaciti cele ili pečurke seckane na listiće i biće izvanredne za upotrebu  već posle 5 -6 dana.

Recept za turšiju

Predlažemo vam i ovaj recept za turšiju. U duboku posudu koja može biti plastično bure ili plastična kanta sa poklopcem,  u zavisnosti od potreba kao i mogućnosti čuvanja, ređati prethodno oprano i očišćeno povrće, koje se može izbockati viljuškom na nekoliko mesta da bi proces kišeljenja bio brži odn. ravnomerniji. Preko povrća staviti plastičnu rešetku da bi se sprečilo podizanje mase. Potom izmešati sledeće sastojke: 10-15 litara nekuvane vode, 200 gr. esencije, 100 gr. šećera, 300 gr. soli, 1 kesicu konzervansa i 1 kesicu vinobrana i tom masom preliti turšiju i zatvoriti posudu.

Nekada su domaćice turšiju stavljale najkasnije  do „Male Gospojine“ a to je praznik koji se uvek obeležava 21. septembra. Moderne tehnologije su omogućile produžavanje perioda  vegetacije pojednih poljoprivrednih kultura, tako da se većina sastojaka turšije može kupiti na pijacama  često i krajem oktobra. U svakom slučaju bitno je da se odaberu zdravi plodovi i da se za turšiju nikako ne koristi povrće posle slane ili mraza.

Nazad na: Recepti i gastronomija

Čitanja: 7805 | Komentara: 0 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS