Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Kuvana heljda

Štampaj
Podeli

Autor: Nutricia, 13.10.2012.

Heljda je jedna od najhranljivih i najzdravijih namirnica koje se mogu jesti. Veoma je bogata u gvožđem, cinkom, drugim mineralima i vitaminima koji je čine savršenom hranom za decu i žene u toku trudnoće. Takođe malo sadrži ugljenih hidrata u odnosu na druge žitarice (i na one koje treba dugo vremena da vare). Zbog toga kuvana heljda (sama ili sa malo mleka), je savršena hrana za dane kada želite da jedete malo manje i vežbate malo više, čini da se osećate siti duže a da manje jedete.
Kuvana heljda

Kuvana heljda je savršen garnir za bilo koja jela sa govedinom ali može da se služi i kao samostalno jelo. Kuvana heljda sa mlekom je veoma popularan doručak za decu i odrasle u nekim zemljama Istočne Evrope.

Sastojci:

  • 340 g celog zrna pečene heljde
  • Soli po ukusu
  • Maslac po ukusu
  • ½ litre vode


Kako pripremiti, korak po korak:

Korak 1

Pripremite heljdu, ne morate isprati. Za kuvanje spremite lonac sa dobrim poklopcem. Preporučujemo da pregledate zrna jer se ljuske i travke ponekad mogu naći.

Korak 2

Kuvajte heljdu u vodi duplo većoj od količine heljde (važno!) na visokoj temperaturi. Pustite da vri 5 minuta a zatim smanjite tempeteraturu na pola i nastavite kuvanje 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na veoma nizak nivo i kuvajte dok voda potpuno ne nestane.

Korak 3

Ostavite na strani 15-30 minuta a zatim dodajte puter i umešajte ga kada počne da se topi.

Korak4

Kuvana heljda je spremna. Savršeno ide kao prilog uz bilo koju vrstu mesa.

Takođe ako na ovo jelo dodate malo toplog mleka može biti odlično jelo za doručak (otprilike čaša mleka na 100 g heljde, dodajte 1/2 kašičicom šećera ako želite).

Uživajte!

Nazad na: Recepti i gastronomija

Čitanja: 23414 | Komentara: 0 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS