Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Tri ukusna recepta za ishranu bez griže savesti

Štampaj
Podeli

Autor: Dr Slobodanka Babić, 23.03.2013.

Probajte tri ukusna recepta i javite nam kako su vam se svideli.
Tri ukusna recepta za ishranu bez griže savesti

Šnicle od zobenih pahuljica

  • 200 g zobenih pahuljica               
  • 1 kašika mekinja
  • 100 g spanaća                                   
  • 1 kašika pšeničnih klica
  • 2 kašike integralnog brašna         
  • so, peršun, mirija

Zobene pahuljice preliti vrelom vodom i ostaviti da nabubre.Blanširan spanać pomešati  sa ovsenim pahuljicama, dodati brašno,mekinje, pšenične klice i začine i sve dobro izmešati.Kašikom vaditi male valjuške i pržiti na vrelom palminom ulju ili drugom koje podnosi visoku temperaturu (ulje groždja, kokosa, susama). Poslužiti uz dinstano povrće i zelenu salatu.

Umesto spanaća, može se upotrebiti i neko drugo prokuvano povrće (šargarepa, celer, kelj...)

Kolač Ludi Džek”

  • 250 g zobenih pahuljica                          
  • 1 kašika ruma
  • 100 g iseckanog suvog groždja               
  • 180 g putera
  • 2 kašike soka od pomorandže              
  • 90 g smeđeg šećera
  • Narendana kora  pomorandže                
  • 90 g malteksa

Na umerenoj temperaturi zagrevati suvo groždje u rumu i soku od pomorandže dok ne upije svu tečnost i ostaviti da se ohladi. Istopiti uz lagano zagrevanje puter, šećer, malteks. Dodati suvo grožđe, zobene pahuljice, pomešati i sipati u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Recept za pripremu gia
Puter se stavi u posudu i zagreva na tihoj vatri. Pojaviće se pena koju treba polako skidati dok se ne dobije žuta boja gia.Kada voda ispari  počinje izlučivanje štetnih belančevina koje se postepeno talože na dno i počinju da dobijaju braon boju.Postepeno  miris postaje slatkast, što je karakteristično za gi.Boja od žute postaje zlatno žuta i gi je proziran.Tada počinju da se pojavljuju mehurići  sa dna koji na površini prave beličastu penu.To je znak da je gi gotov.Pošto se skine sa vatre gi se malo prohladi i sipa u zagrejane i čiste posude.

Ako se čuva na tamnom i suvom mestu, gi i na sobnoj temperaturi može da traje neograničeno i što je stariji to je i bolji.

Nazad na: Recepti i gastronomija

Čitanja: 6420 | Komentara: 1 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli
[jessica alex, 22.06.2017.]: These are http://www.assignmentuk.co.uk really enormous thoughts in with respect to blogging you have touched some great focuses here, any way keep up writing


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS