Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Upotreba matičnjaka i recepti

Štampaj
Podeli

Autor: Marija Šarović, 03.04.2013.

Matičnjak je potpuno neškodljiva i veoma korisna biljka koja se može upotrebljavati bez bojazni od navikavanja zbog duže svakodnevne upotrebe i bez sporednih dejstava štetnih po ljudsko zdravlje. Može se davati ne samo zdravima i odraslima, već i deci, bebama i trudnicama.
Upotreba matičnjaka i recepti

Recepti za čaj su mnogobrojni, posebno u mešavinama sa drugim biljkama. Tucakov preporučuje da se čist čaj od matičnjaka pravi tako što se puna šaka osušenog lista matičnjaka popari sa pola litra ključale vode, smesta poklopi i ostavi dva sata. Posle toga se procedi i pije, nezaslađen pre jela, a zaslađen medom posle jela. U drugim izvorima je vreme stajanja daleko kraće, između 10 i 15 minuta, kao što su i količine čaja manje.

Kod teškog varenja, problema sa nagomilanim gasovima i nadimanja u crevima, treba piti mešani čaj od po 100 grama matičnjaka i nane. Oni se dobro pomešaju, a od ove količine uzima se dve pune supene kašike, popari ključalom vodom i poklopi. Posle dva sata ocedi se i pije isto kao i prethodni. Ovaj čaj je mnogo mirisniji, jer nana ima više etarskog ulja jačeg, prodornijeg mirisa, i najčešće se pije samo posle jela. Dobro ga je piti pred spavanje, jer deluje umirujuće, odstranjuje gasove i nadimanja i donosi miran san. Starije osobe, bolesnici i oni koji mnogo sede, treba da posle lake večere umesto vode piju ovaj čaj. No, ne treba ga piti naglo i odjednom, kao ni druge čajeve, već ga treba ispijati postepeno, u toku 10-15 minuta.

Kod živčane napetosti preporučuje se mešavina od jednakih delova lista matičnjaka i nane, cveta kamilice, hmelja i korena odoljena. Ovi sastojci se dobro pomešaju i od toga se uzme jedna puna supena kašika, popari sa 200 grama ključale vode, odmah poklopi, ostavi tri sata, procedi i pije. Pošto ovaj čaj nije tako prijatnog ukusa kao prethodna dva, može se zasladiti medom. Mešavina se preporučuje posle večere svima onima koji su nervozni ili slabih živaca, kao i onima koji pate od nesanice ili imaju nemiran san.

S matičnjakom se može napraviti i aromatični gorki čaj, tako što se pomeša po sto grama lista matičnjaka, kore limuna i pomorandže. Od ove smeše može se spravljati čaj kao što je već navedeno, ali se smeša može staviti i u litar dobre rakije ili vina, pa se posle osam dana, uz češće mućkanje, dobijena tečnost procedi i pije po jedna kašika na pola sata pre jela. Ovaj se napitak preporučuje svima, a naročito je dobar lek od neprijatnog zadaha iz usta.

List matičnjaka se, pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučkom travom, podubicom) daje za jačanje apetita. U listu ima malo tanina, zbog čega se upotrebljava kao blago i prijatno sredstvo protiv proliva, osobito kod dece. Prisustvo gorkih i oporih materija razlog je što se od davnina upotrebljava u izradi raznih farmaceutskih preparata za jačanje.

Matičnjak ulazi i u čajne mešavine delotvorne kod visokog pritiska. U tu svrhu treba pomešati po 20 grama matičnjaka, cveta i ploda gloga, rastavića, orahovog lišća, i 40 grama bele imele. Dve supene kašike smeše preliti sa pola litra vode, prokuvati, ostaviti da stoji 5-10 minuta, pa procediti. Piti dva puta dnevno po šolju čaja. 

Za ispiranja, obloge i komprese priprema se jači čaj: 5 grama suvog lista treba preliti sa 100 ml proključale vode, ostaviti da se ohladi do sobne temperature i procediti. Čajem ispirati bolna mesta, a gustu masu preko čiste gaze staviti kao oblogu, što je posebno delotvorno kod migrenoznih napada, reumatizma i neuralgija. Količina čaja se može i povećati ukoliko je površina koju treba pokriti oblogom veća. Oblozi od svežih listova delotvorni su i kod rana, povreda i uboda insekata. Protiv migrene list matičnjaka treba koristiti zajedno sa listovima nane i cvetovima kamilice u jednakim dozama, čemu se dodaje  i trećina listova ruzmarina.

Hladni ekstrakt se pravi od dve supene kašike lista na šolju hladne vode, a pre upotrebe treba da odstoji osam časova.

U terapeutskim dozama matičnjak nema neželjenih delovanja.

Najpoznatiji preparat od matičnjaka je „Karmelićanska vodica sa matičnjakom“ (Eau des Carmes), u stvari alkoholatura, tzv. prečišćena voda matičnjaka. Napravile su je 1611. godine karmelićanke u Parizu kao mešavinu tinktura i etarskih ulja matičnjaka, anđelike, đumbira i kore pomorandže. U drugim izvorima pominju se još i kora limuna, muskatni oraščić, karanfilić i cimet. U to vreme receptura je bila tajna, a koristila se kod nesanice, ubzanog rada srca, depresije, želudačnih i reumatskih tegoba. Uzimalo se tri puta dnevno po 10-15 kapi nakapanih na malo šećera. Ovaj preparat upotrebljava se i danas, naročito u zapadnoj Evropi, gde je ostao jedan od najpopularnijih narodnih lekova u svim slučajevima kada treba umiriti ili stišati bolove ili stanja (kod bolova u stomaku, padanja u nesvest, nervnih napada, lošeg raspoloženja).

U kulinarstvu
Sveži listovi matičnjaka se pred služenje dodaju salatama, umacima, jelima od povrća, supama i čorbama. Usitnjen list se meša sa sremskim sirom ili pavlakom i koristi kao namaz. Suvim ili svežim listovima začinjavaju se mesa i ribe. Listovi mogu da se koriste i kao začin pri spravljanju raznih poslastica umesto limuna, ali se ne kuvaju, jer tako gube miris, već se dodaju na kraju pripremanja jela, kao, na primer, peršun. Matičnjak se upotrebljava u svežem obliku zbog aromatičnog, osvežavajućeg mirisa i ukusa za salate od voća i povrća, sosove, supe svih vrsta, jela od živine i ribe, svinjskog i jagnjećeg mesa. Odličan je dodatak namazima od sira i osvežavajućim napicima. Od matičnjaka se može praviti i sok.

Matičnjak su visoko cenili svi stari lekari. Spominje se već u IV veku pre nove ere. Biljarica Hildegard fon Bingen opisala je njegovo protivupalno delovanje. Slavni Paracelzus zvao je matičnjak eliksirom dugoga života, i mešao ga sa ceđi kako bi dobio tonik dugovečnosti. Stari arapski lekari hvalili su ovu biljku, jer veseli srce, leči noćna lupanja srca, i zato što krepi čovečji duh i odgoni turobne misli (Avicena). Truso je matičnjak upotrebljavao protiv glavobolje kod nežnih i nervoznih ljudi, kod prolaznih zamagljivanja svesti, zujanja u ušima, kao i kod čestih nesvestica usled prekomernog intelektualnog rada. Drugi naučnici preporučivali su ga kao biljku sa jakim dejstvom u slučajevima prenadraženosti i nervnih grčeva. I stari Grci pominju ga u svojim lekarskim spisima.

Zbog izuzetnog mirisa, matičnjak je jedna od rado korišćenih sirovina u proizvodnji parferma, a njegovo ulje je i danas jedan od omiljenih mirisa na Bliskom istoku.

Nazad na: Namirnice

Čitanja: 19906 | Komentara: 4 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS