Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Lekoviti aromatični začini

Štampaj
Podeli

Autor: Dr Slobodanka Babić, 27.02.2013.

Poznato je da zacini daju jelima poseban ukus ,ali nauka počinje sve više da uvidja da crveni, žuti, smedjizačini u prahu sadrže mnoštvo lekovitih supstanci ,da predstavljaju jedne od najjačih antioksidanasa i da možda mogu da pomognu u borbi protiv raka.
Lekoviti  aromatični začini


Cimet

Uspeva u tropskoj Aziji (Cejlon, Mia Mare,Indija i Indonezija).Istorija cimeta  je zaista duga,spominje se 2800godina p.n.e.Kod nas se moze nabaviti u obliku kore ili praha.Spoljašnja kora drveta nema lekovitih svojstava.Koristan je samo njen unutrašnji ,svetloruzičasto smedji deo.

Najveću popularnost stekao je zbog toga što je od velike pomoći u kontrolisanju šećera u krvi kod dijabetičara,jer neka od njegovih jedinjenja pospešuju funkciju insulina. Uzimanjem polovine kašičice cimeta na dan može da se smanji nivo ukupnog holesterola za 12 do 20%.Sadrzi dosta biljnih vlakana(dobija se iz kore drveta),obiluje antioksidantima polifenolima i može da predupredi stvaranje krvnih ugrušaka ,što ga čini naročito dobrim za srce.U starim arapskim traktatima zapisano je 'Cimet poboljšava raspoloženje ,jača snagu mozga i srca.'

Najcenjeniji  je cimet dobijen iz kore mladih izdanaka(0,3 do 1mm debeli izdanci).Najcenjeniji su štapići sačinjeni od najtanjih i najglatkijih listica označeni sa '00000'. A najdeblji i najgrublji se označavaju sa '0'.

Djumbir
Djumbir je čudotvoren koren kojeg nazivaju i carem začina.Poreklom je Indije i Kine, gde vekovima ima važnu ulogu kao probiotik.Danas se naročito ceni zbog antizapaljenskog dejstva.Naučna istraživanja su pokazala da djumbir smanjuje otok i bolove kod ljudi koji boluju od artritisa.Delije i protiv migrene tako što blokira zapaljaenske supstance prostaglandine.Neka istraživanja ukazuju da sprečava  i usporava rast kanceroznih ćelija.Deluje na sisitem organa za varenje tako što pojačava dejstvo probavnih sokova u želucu, neutališe kiselinu i smanjuje crevne kontakcije.Takodje se pokazao kao efikasan lek protiv mučnine. Ekstrat djumbira snižava arterijski pritisak, povećava elastičnost materice, deluje antispazmaticno i ima tonizirajuce i umirujuće dejstvo.

Podjednako je delotvoran u obliku praha, tableta, granula  i u prirodnom obliku.

Karanfilić
Čovek se upoznao sa ovim začinom veoma davno ,koristio ga za dodavanje napicima, za olakšavanje disanja  i protiv zubobolje.Poreklo karanfilića je Indonezija ,a danas se kultiviše po celom svetu.

Karanfilić je dobrog kvaliteta ako prilikom stavljanja u vodu potone, a ako pliva horizontalno to znaci da nije dobro obradjen i  nije dobrog kvaliteta.Koristi se ceo, jer mlevenjem gubi aromu i isceljujuće dejstvo.

Glavni sastavni deo karanfilića je etarsko ulje eugenol koji deluje protiv upalno i poseduje jaka antioksidativna svojstva.To znači da je karanfilić višestruko koristan za zdravlje jer pruža zaštitu od srčanih oboljenja i raka i usporava propadanje hrskavice i koštanog tkiva izazvanog  artritisom.Osim što uništava bakterije,ulje karanfilića ima anestetička svojstva i zato je poznat kao lek protiv zubobolje.

Kurkuma
Kurkuma je važan sastavni deo karija –indijske mešavine začina, kome daje prepoznatljivu žutu boju.U narodnoj medicini Indije i Kine, kurkuma  se koristi kao prirodni antibiotik, kao sredstvo koje poboljšava varenje  i omogućava normalizaciju crevne flore.koristi se  kao prirodni lek kod respiratornih bolesti ,kod artritisa, malokrvnosti kožnih bolesti kao što je psorijaza.

Uposlednje vreme je došla u centar pažnje ,jer je naučno dokazano da može pomoći u borbi protiv raka.Supstanca ,koja daje biljci žutu boju, kurkumin,im antikancerozna svojstva, jer doprinosi suzbijanju upala koje pospešuju rast tumora,i to tako što deluje poput brokolija i karfiola-uništava kancinogene supstance pre nego što stignu da oštete ćelijsku DNK.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da kurkuma štiti od karcinoma debelog creva i melanoma, može delovati i protiv karcinoma prostate.U istrživanjima na životinjama kurkumin suzbija upale  kod većeg broja autoimunih oboljenja, kao i da dovodi  do smanjenog taloženja amiloida koji formira naslage na mozgu karakteristične za Alchajmerovu bolest.

Korijander
Korijander  je jednogodišnja zeljasta začinska biljka  koja je dosta zastupljena u skoro svim kuhinjama sveta.Efikasno poboljšava varenje i odlično se kombinuje sa drugim začinskim travama.Sveže stablo i lišće deluju umirujuće. Seme korijandera se već  vekovima koristi kao sredstvo za pospešivanje probave.

Esperimenti na zivotinjama su pokazali da korijander deluje umirujuće , zbog čega se već dugo koristi kod sindroma osetljivih creva ,jer smiruje grčeve u crevima.Takodje pomaze i u lečenju aksioznosti.

Njegova esencijalna ulja uništavaju bakterije , uključujući ešerihiju koli i salmonelu.Dokazano je da snižava holesterol kod životinja , pa se vrše ispitivanja u tom smeru i kod ljudi.Kao i većina  začinskih biljaka i korijander  ima antioksidativno dejstvo.

Muškatni orah
Muškatni orah , kao i karanfilić sadrži eugenol,jedinjenje koje je zdravo za srce, ali i aktivni sastojak miristicin koji izaziva halucinacije ako se uzima u velikim količinama.Tokom mnogih vekov amuskat se primenjuje za lečenje želuc a i creva,kao sredstvo protiv gasova, kao i protiv proliva, bolova u organima za varenje.koristi se i kao sredstvo za povećanje apetita, posebno efikasno u kombinaciji sa limunom.

Etarsko ukje smanjuje bolove, poboljšava krvotok, tonizira  nervni sistem, preporučuje se protiv umora i fizičke iscrpljenosti. Za lak i miran san uzima se pre spavanja 500mg muskatnog oraha u toplom mleku.

 

 

 

 

Nazad na: Namirnice

Čitanja: 2905 | Komentara: 3 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS