Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Namirnice

Drevna tibetanska gljiva - Cordyceps Sinensis
Namirnice

Drevna tibetanska gljiva - Cordyceps Sinensis

Autor: Dr Slobodanka Babić, 29.01.2013. | Komentara: 14
Gljiva Cordyceps Sinensis raste na visoravnima Tibeta, na nadmorskim visinama preko 3500m. Drevni narodi su koristili kao podršku za kretanje u područjima sa razređenim vazduhom i niskim procentom kiseonika, a smatrali su je darom bogova, jer je vladarima produžavala život.
Beli luk, moćni čuvar
Namirnice

Beli luk, moćni čuvar

Autor: Nemanja Šambaher PSPE, FISAF PT, 29.12.2012. | Komentara: 6
Beli luk se nekada nosio u narodu u borbi protiv uroka. On je moćan saveznik zdravlja. Beli luk ili allium sativum je korišćen kao lek hrana i lek u mnogim kulturama hiljadama godina. U 18. veku u Francuskoj ljudi su pili usitnjeni beli luk u vinu, verujući da će ih to spasti od mnogih bolesti koje su vladale tada.
Heljda (Fagopyrum esculentum)
Namirnice

Heljda (Fagopyrum esculentum)

Autor: Marija Šarović, 29.12.2012. | Komentara: 12
Heljda je biljka iz porodice Polygonaceae; ime roda potiče od grčkog phegos – bukva, i pyros – pšenica, jer je troivična semenka slična bukovoj, a koristi se kao žitarica. Ostali nazivi za heljdu su jelda, eljda, elsa, hajdina, glokut i hajdinje.
Jabuka na dan...
Namirnice

Jabuka na dan...

Autor: Radmila Gaćeša, 03.12.2012. | Komentara: 9
Jabuka je svima dostupno voće, prava riznica vitamina i drugih korisnih sastojaka, jednom rečju šampion u borbi sa virusima, bakterijama i brojnim drugim rizicima po zdravlje.
Kim (Carum carvi) - i začin i lek
Namirnice

Kim (Carum carvi) - i začin i lek

Autor: Marija Šarović, 17.11.2012. | Komentara: 23
Kim spada u najrasprostranjenije, najstarije i najomiljenije začine sveta. Ulje kima podstiče rad želuca i žuči. Kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje.
Med
Namirnice

Med

Autor: Radmila Gaćeša, 15.11.2012. | Komentara: 9
Med je poznat od davnina. Iskopavanja u egipatskim piramidama potvrđuju da je med korišćen u postupcima konzervacije tela preminulih faraona.
Čudotvorna so - magnezijum hlorid
Namirnice

Čudotvorna so - magnezijum hlorid

Autor: Dr Slobodanka Babić, 07.11.2012. | Komentara: 2090
Magnezijum hlorid - nigari, je potpuno prirodan, ekološki čist derivat morske soli, koji je osim kao začin za pravljenje tofua, poznat i po mnogim drugim korisnim efektima na ljudsko zdravlje.
Cimet
Namirnice

Cimet

Autor: Nemanja Šambaher PSPE, FISAF PT, 01.11.2012. | Komentara: 7
Cimet predstavlja braon koru drveta cimeta, koja kad se osuši pretvara u svoju tubularnu formu,tj u obliku štapića, koja se naziva – kil. Cimet je dostupan u obliku kila ili u obliku praha. Iako postoji više od sto vrsta Cinnamonum verum (naučno ime za cimet), Cinnamonum zeylanicum (Cejlon cimet) i Cinnamonum aromaticum (Kineski cimet) su glavne varijacije cimeta koje se konzumiraju. Cejlon cimet se takođe naziva i ,,pravi cimet” dok se kineski cimet naziva još ,,kasia”.
Grožđe
Namirnice

Grožđe

Autor: Radmila Gaćeša, 01.11.2012. | Komentara: 10
Poznato je da su grožđe gajili još antički narodi, te da ovo voće nikad nije prestalo da bude atraktivno za upotrebu kako u svežem tako i u prerađenom obliku, kao suvo grožđe ili kao vino. Svež sok od grožđa je nenadmašan za oporavak od malokrvnosti, protiv bolova u prostati, protiv opadanja kose kao i za lečenje kožnih bolesti.
Agrumi - južno voće
Namirnice

Agrumi - južno voće

Autor: Radmila Gaćeša, 23.10.2012. | Komentara: 6
Prelazni periodi u godini su vreme kada se najčešće prehlađujemo. Na sreću to je i vreme kada počinju da nam stižu plodovi južnog voća koji su bogati vitaminima. Iz ovog razlog posebno su značajni predstavnici roda Citrus.
<< < 1  2  3  4  5  6 > >> Ukupno: 52  Prikazano: 11 - 20


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS