Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Kronova bolest i ishrana

Štampaj
Podeli

Autor: Nutricia, 30.09.2012.

Kronova bolest zahteva rigoroznu promenu navika u ishrani. To je zapaljenjsko oboljenje digestivnog trakta, koje može da zahvati bilo koji njegov deo (od usta do anusa). Izbacivanjem određenih namirnica može se preuprediti pojačavanje simptoma i krene ka lečenju.
Kronova bolest i ishrana
Bolest se često javlja na ileumu (završnom delu tankog creva) ili na debelom crevu. Bolest je veoma slična ulceroznom kolitisu, tako da se kod približno 10% bolesnika ova dva oboljenja ne mogu razlikovati. Kronova bolest može da uzrokuje komplikacije i izvan digestivnog trakta, kao npr. kožni osip, artritis, zapaljenje oka itd.

Vođenje dnevnika ishrane može da pomogne identifikaciji namirnica koje izazivaju simptome. Neki ljudi bi trebalo da praktikuju ishranu sa manje vlakana, posebno ako vlaknaste namirnice izazivaju simptome. Neki nalaze olakšanje u eliminisanju kazeina (belančevina koja se nalazi u kravljem mleku) i glutena (protein se nalazi u pšenici, raži i ječmu) iz svojih ishrana. Oni mogu da pate od određenih dijetetskih intolerancija (ne alergije).

Namirnice koje imaju najviše izgleda da pojačaju simptome bolesti su:
Pšenica, mlečni proizvodi, krstašice (kupus, brokoli, karfiol, prokelj), kukuruz, kvasac, paradajz.agrumi, jaja. Naročito se kvasac pokazao štetnim, tako da ga maksimalno treba izbegavati.

Preporuka je da pacijent sa ulceroznim kolitisom koristi u ishrani sto vise masne ribe koja je bogata Omega - 3 masnim kiselinama i koja suzbija zapaljenje, a da izbegava životinjske masti i omega 6 ulja, koja podsticu zapaljenja.


Nazad na: Ishrana i lečenje

Čitanja: 6278 | Komentara: 0 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS