Nutricia Zdrava hrana
Nutricia Makrobiotika
Vaše mesto za zdravu ishranu

Dijeta za gojenje

Štampaj
Podeli

Autor: Dr Slobodanka Babić, 30.09.2012.

Dijeta za gojenje sadrži hranu za ljude koji su ispod prosečne težine i žele da je povećaju. Smetnje u ishrani, hronične bolesti, neuhranjenost i nasledni faktori su neki od razloga za manju telesnu težinu. Ovi ljudi su obično tanki i krhki i imaju manje energije. Zdrav način života i hranljiva hrana je veoma važna za dobijanje na težini.
Dijeta za gojenje

Osnovno pravilo da bi smo se ugojili potrebno je da unosimo više kalorija. Dnevno čak do 3500kcal.

Konkretne namirnice koje pomažu su:

Polubeli i crni hleb, testenine, punomasno mleko i fermentisani proizvodi od punomasnog mleka(jogurt, kiselo mleko,pavlaka),jaja, biljna ulja, maslac);sve vrste mesa. Koštunjavo voće (badem, lešnik, orah), kikiriki, su takodje dobar izbor jer su kalorični ,a sadrže  korisne Omega 3 masnoće. Podrazumeva se da treba jesti voće i povrće (naročito bogato skrobom,kao sto je krompir, grašak i mahunarke).Pored redovnog unosa svežeg voća preporučuje se i suvo voće do 50g dnevno(smokve, urme, kajsije)

Kao dodatak ishrani preporučuje se pivski  kvasac, bogat B vitaminom. Poželjni  su  i voćni sokovi, zaslađeni  sa medom ili javorom sirupom, a i napici od mleka ce biti kaloričniji, ako  im se doda  med ili javorom sirup. Neophodno je 5 ravnomerno raspoređenih obroka, a poželjno je i 1-2 sata pred spavanje 6.manji  obrok.

 Predlog dnevnog unosa namirnica:

  • 1l mleka na dan
  • 150g mladog sira
  • 100-150g mesa ili ribe
  • 3 jaja
  • 200g žitarica
  • 500g povrća (50-100g mahunarki)
  • 50g suvog voća
  • 100g svežeg voća dnevno

Glavni predstavnici hrane za gojenje su mleko, jaja i maslac. Zbog velikog sadržaja zasićenih masnih kiselina maslac treba ograničiti na 30g dnevno, a češće koristiti kikiriki puter, bundevin ili suncokretov puter.

Mleko ce biti kaloričnije ako ga zasladimo sa medom ili javorovim sirupom ili dodamo čokoladu u prahu ili voće u obliku frapea. Preporuka je da se povrće preliva sa gustim umacima, a salate sa dresinzima koji sadrže maslinovo ulje, senf, jabukovo sirće, majonez.

Važno je naglasiti, da, bez obzira sto su nam potrebne dodatne kalorije i vise ugljenih hidrata u ishrani. Izbor uvek treba da budu zdravije namirnice; tj.integralne žitarice, složeni šećeri i zaslađivači kao što su med i javorov sirup.

Nazad na: Dijete i programi ishrane

Čitanja: 17085 | Komentara: 1 | Dodaj komentar
Štampaj
Podeli
[gordana, 02.12.2013.]: Volela bih da se ugojim!


Mapa sajta | XML Sitemap | rss RSS | Bookmark and Share | Vrh strane
Designed by bgsvetionik.com | powered by BGS CMS