//Tri ukusna recepta za ishranu bez griže savesti

Tri ukusna recepta za ishranu bez griže savesti

Šnicle od zobenih pahuljica

  • 200 g zobenih pahuljica             
  • 1 kašika mekinja
  • 100 g spanaća
  • 1 kašika pšeničnih klica
  • 2 kašike integralnog brašna         
  • so, peršun, mirija

Zobene pahuljice preliti vrelom vodom i ostaviti da nabubre.Blanširan spanać pomešati  sa ovsenim pahuljicama, dodati brašno,mekinje, pšenične klice i začine i sve dobro izmešati.Kašikom vaditi male valjuške i pržiti na vrelom palminom ulju ili drugom koje podnosi visoku temperaturu (ulje groždja, kokosa, susama). Poslužiti uz dinstano povrće i zelenu salatu.

Umesto spanaća, može se upotrebiti i neko drugo prokuvano povrće (šargarepa, celer, kelj…)

Kolač Ludi Džek”

  • 250 g zobenih pahuljica                          
  • 1 kašika ruma
  • 100 g iseckanog suvog groždja               
  • 180 g putera
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • 90 g smeđeg šećera
  • Narendana kora  pomorandže                
  • 90 g malteksa

Na umerenoj temperaturi zagrevati suvo groždje u rumu i soku od pomorandže dok ne upije svu tečnost i ostaviti da se ohladi. Istopiti uz lagano zagrevanje puter, šećer, malteks. Dodati suvo grožđe, zobene pahuljice, pomešati i sipati u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Recept za pripremu gia
Puter se stavi u posudu i zagreva na tihoj vatri. Pojaviće se pena koju treba polako skidati dok se ne dobije žuta boja gia.Kada voda ispari  počinje izlučivanje štetnih belančevina koje se postepeno talože na dno i počinju da dobijaju braon boju.Postepeno  miris postaje slatkast, što je karakteristično za gi.Boja od žute postaje zlatno žuta i gi je proziran.Tada počinju da se pojavljuju mehurići  sa dna koji na površini prave beličastu penu.To je znak da je gi gotov.Pošto se skine sa vatre gi se malo prohladi i sipa u zagrejane i čiste posude.

Ako se čuva na tamnom i suvom mestu, gi i na sobnoj temperaturi može da traje neograničeno i što je stariji to je i bolji.

By | 2017-12-06T15:29:47+00:00 avgust 24th, 2015|Recepti i gastronomija|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment