//Slatkiši bez šećera

Slatkiši bez šećera

Konzumiranje velike količine slatkiša napravljenih od belog brašna i rafinisanog šećera uzrok je  gojaznosti i svih bolesti koje je prate.
Zamenivši beli šećer voćem, semenkama i ostalim zdravim sastojcima, a belo brašno  integralnim, pripremili smo recepte za poslastice koje su  ukusne isto kao i one druge koje su ,,manje zdravije“.
Iznenadite porodicu nekom od ovih zdravih poslastica.

Medenjaci

Potrebno je:

  • 2,5 šoljice integralnog pšeničnog brašna
  • 1/2 šoljice meda
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1/2 čajne kašičice soli
  • izrendana limunova kora
  • malo cimeta


Priprema:

Zagrejte ulje i med pa pomešajte sve ostale sastojke.
Zamesite testo. Ako je potrebno, dodajte još malo meda.
Izrežite u željene oblike i pecite 20 minuta do pola sata na 180°C.

Kolač sa šargarepom

Potrebno je:

  • 3 šoljice narendane šargarepe
  • 1/2 šoljice integralnog pšeničnog brašna
  • 1 šoljica kuvanog pirinča (može i neka druga žitarica)
  • 1 šoljica vode
  • 2 prstohvata soli
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 šoljice kuvane bundeve

Pomešajte sve sastojke, stavite u nauljen pleh. Pecite 45 minuta na 180 °C.

Pita sa kruškama

Potrebno je:

  • 1 šoljica zobenih pahuljica
  • 1/2 šoljice integralnog brašna
  • 2 prstohvata morske soli
  • 4 kašike prženih semenki susama
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1 kašika ječmenog slada
  • sok od jabuke

Priprema:

Pomešajte sastojke. Dodajte malo soka od jabuke da navlaži smešu. Stavite u nauljen pleh i pecite 10 minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 80 °C.
Kuvajte šoljicu grožđica 10 minuta u soku od jabuka. Pomešajte grožđice sa 2 šoljice narezanih kruški, izrendanom korom od 1 narandže i šoljicom preprženih i naseckanih lešnika. Stavite na ispečenu koru. Pecite desetak minuta.

Keks sa bundevom

  • 1,5 šoljica integralnog pšeničnog brašna
  • 1,5 šoljica zobenih pahuljica
  • 2 šoljice kuvane bundeve
  • 4 kašike susamovog ulja
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

Pomešajte sve sastojke. Ako je potrebno dodajte malo vode.
Umesite testo, rastanjite i ispecite u željene oblike.
Pecite 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 °C.

By | 2017-10-02T15:31:38+00:00 avgust 24th, 2015|Recepti i gastronomija|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment