facebook google plus rss
011/3224-155

Prehlada i lečenje

11. februara 2015.
Autor: Dr Slobodanka Babić

Ove godine, zbog puno kiša i nestabilnog vremena virusi su pretrpeli mutacije i zato su simptomi bolesti jače izraženi, a bolest teža i često slična gripu. Pošto su virusi izazivači akutnih respiratornih infekcija, antibiotici neće pomoći i osnovni cilj lečenja je poboljšanje simptoma i olakšanje bola.

Pod prehladom se podrazumeva oboljenje koje se odnosi na  infekciju gornjih disajnih puteva  izazvanu virusima. Prehlada napada i decu i odrasle naročito tokom jesenjih i zimskih meseci. Tada se u vazduhu pojavi vise od 200 tipova virusa koji izazivaju respiratorne infekcije.

Ove godine, zbog puno kiša i nestabilnog vremena virusi su pretrpeli mutacije i zato su simptomi bolesti jače izraženi, a bolest teža i često slična gripu. Izazivači bolesti su najrazličitiji respiratorni virusi iz porodice rinovirusa i korona virusa. Kod odraslih to mogu biti i adenovirusi i virusi parainfluence. Opšta malaksalost, povišena temperatura, bolovi u grlu, kostima i mišićima su najčešći simptomi koje ovi virusi izazivaju.

Virus ulazi u telo preko usta, nosa ili sluzokože oka, a širi se kapljičnim putem kroz vazduh direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili preko kontaminiranih predmeta. Faktori rizika su: deca u kolektivima, vrtićima i školama, pušači, osobe izložene zagadjivačima, osobe slabijeg imuniteta, osobe sa visokim nivoom stresa, osobe koje koriste kortikosteroide u terapiji.

Prehlada počinje postepeno nakon dan dva što virus dospe u organizam. Najpre se javi osećaj suvoće u grlu , zatim peckanja i grebanja u ždrelu i gušobolja. Zatim kreće kijanje, glavobolja, sekrecija iz nosa i opšta malaksalost. Ako je infekcija blaga i nema povišene temperature pacijent je obično preleži na nogama. Ali ako postoji povišena temperatura, upala disajnih puteva i kašalj, pacijent treba da odleži nedelju dana da ne bi došlo do komplikacija.

Naime,  često su ove respiratorne infekcije udružene sa gastrointestinalnim infekcijama, praćenim retkim stolicama i prolivima, a neretko se na postojeću virusnu infekciju nadoveže bakterijska infekcija. Posledica može da bude bronhitis, upala pluća, uha ili sinusa.

Lečenje
Pošto su virusi izazivači akutnih respiratornih infekcija, antibiotici neće pomoći i osnovni cilj lečenja je poboljšanje simptoma i olakšanje bola. Najčešći lekovi su dekongestivi, antihistaminici, supresori kašlja, analgetici i antipiretici. Znači, za prehladu ne postoji lek, ali se simptomi mogu ublažiti. Najvažnije je da se bolest odleži i da organizam bude odmoran i da ima 8 sati sna.

Neophodno je unositi dovoljno tečnosti, kako bi se virusi spirali iz organizma. Najbolje je posegnuti za toplim čajevima, biljnim napicima i sveže ceđenim voćnim sokovima. Med je takodje namirnica izbora , kako zbog svojih energetskih svojstava, tako zbog obilja vitamina i minerala koji pomažu da efikasnost lekovitog bilja bude veća. Posebno se preporučuje livadski med, zatim lipov, žalfijin i med od majčine dušice.

Hrana treba da je lagana, raspoređena u više manjih obroka. Prednost dati sveže ceđenim sokovima od voća i povrća koji obiluju vitaminom C. Pileća supa(od organski gajene piletine) zauzima najviše mesto u dijetoterapiji obolelih. Takođe supa napravljena od crvenog luka koji je bogat flavonoidima, vitaminom C, E, jača odbrambeni sistem.

Od minerala posebno treba istaći važnost cinka koji povećava aktivnost posebnih ćelija imunog sistema i tako deluje protiv upala i slobodnih radikala. Nalazi se u žitaricama, mleku, siru, crvenom mesu, pilećoj supi. Osim toga treba voditi računa da su stopala utopljena i da je kapa na glavi, jer se preko glave gubi dosta telesne toplote, koja se ne može nadoknaditi. Naravno tada imunitet slabi i organizam postaje podložniji prehladi.

Biljni lekovi
Grlo treba ispirati prirodnim supstancama koje dokazano deluju protiv virusa, bakterija i gljivica.
Preporučuju se kapi propolisa (15 kapi), čajnog drveta (5 do 7 kapi), kapi ulja origana (1 do 5 kapi), rastvor prirodnog jabukovog sirćeta i sode bikarbone u vodi, srebrna voda.

  • Biljka Ehinacea, koja se koristi najčešće u obliku tinkture ili čaja, povećava aktivnost belih krvnih zrnaca potpomažući proizvodnju interferona, borca protiv  virusnih infekcija.
  • Aloja je jedna od najpoznatijih biljaka sa lekovitih svojstvima, koja štiti kožu, ali i veoma povoljno deluje na organe za disanje.
  • Beli luk sa dokazanim antibiotskim i antivirusnim dejstvom zahvaljujući hemijskoj supstanci alicinu koja sprečava rast bakterija, virusa i gljivica.
  • C vitamin (askrobinska kiselina) iz ruže šipka, limuna i drugog citrusnog voća, ali i iz paprike i raznog lekovitog bilja štiti od prehlade i virusa, pomaže apsorpciju gvožđa, važan za dobar imuni sistem.
  • Razno lekovito bilje u obliku čaja i tinktura pomaže jačanju imunog sistema i istovremeno ublažava simptome bolesti i doprinosi bržem oporavku. To su žalfija (za ispiranje i inhalaciju), majčina dušica ,beli slez, jagorčevina, bokvica u obliku sirupa ili čaja povoljno deluju na gornje disajne organe i  kašalj.

Borove iglice i šišarke se koriste u kombinaciji sa medom kao sirup protiv svih plućnih oboljenja.

Preporuka: čajna mešavina za pluća
Lipa, zova, majčina dušica, očajnica  i bosiljak se pomešaju i kašika mešavine se prelije litrom ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Procedjen čaj se pije u toku dana, nezaslađen ili sa medom.

Podelite sa svojim prijateljima

Ostavite komentar

Polja obeležena (*) su obavezna. E-mail adresa neće biti objavljena.