Omega 3 čuva vid

Omega-3 masne kiseline su masti koje se obično nalaze u algama i ribljem ulju. Pre nekoliko godina istraživači na dečjoj bolnici u Bostonu su ustanovili da su masne kiseline pomogle da se spreči retinopatija, koja je glavni oblik slepila koje pogađa dijabetičare i prevremeno rođene bebe. Ista grupa istraživača nastavila je dalja ispitivanja.

Tokom studije istraživači su hranili miševe hranom bogatom omega-3 masnim kiselinama, i otkrili su da one sprečavaju nenormalan rast krvnih sudova u mrežnjači. To znači da Omega 3 mogu da spreče bolesti očiju kao što je  retinopatija, koja nastaje kao posledica nenormalnog rasta krvnih sudova u očima. Istraživači su takođe utvrdili da na benefit omega-3 masnih kiselina ne tiču lekovi kao što su aspirin ili drugi lekovi protiv bolova. Ovo je dobra vest za dijabetičare koji uzimaju Aspirin da bi sprečili razvoj bolesti srca.

Masne kiseline takođe aktiviraju proteine koji poboljšavaju osetljivost na insulin. To su isti proteini koji su meta lekova za tipa 2 dijabetesa. To znači da se Omega-3 masne kiseline takođe mogu koristiti za poboljšanje insulinske osetljivost kod ljudi obolelih od dijabetesa ili pred-dijabetesa.

Mi vam preporučujemo Algine Plus, dodatak ishrani bogat Omega-3 masnim kiselina, koji možete naći i u našoj internet prodavnici.

Izvor:Science Translational Medicine

 

By | 2017-12-04T15:18:27+00:00 avgust 24th, 2015|Ishrana i lečenje, Osnove zdrave ishrane|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment