/, Osnove zdrave ishrane/Zašto je laneno seme toliko važno?

Zašto je laneno seme toliko važno?

Postoji još razloga za ishranu lanenim semenom osim što pomaže probavi i sprečavanju Tip-2 dijabetesa. Nova istraživanja otkrivaju da je laneno seme takođe bogato hormon-modulišućim faktorima kao što su fitoestrogeni, koji se zapravo pomažu smanjivanje štetne aktivnosti estrogena u telu, posebno aktivnosti vezane za podsticanje rasta i širenje ćelija raka.

Naučnici objašnjavaju da na osnovu nalaza brojnih studija, izgleda da je laneno seme u potpunosti sposobno za prevenciju raka dojke, prostate i drugih bolesti raka povezanih sa hormonima, bez potrebe za lekovovima koje često imaju neželjene posledice. Ključna aktivnost odgovorna za ovu pogodnost je selektivna modulacija estrogenskih receptora (SMER), ili mogućnost da se reguliše aktivnost estrogena u tkivima gde može izazvati štetu, i da ga do-regulišu na drugim mestima gde može da donese korist .

Dakle, umesto da uvek budu štetni, posebno kod muškaraca, biljni fitoestrogeni mogu imatifunkcionalnu svrhu blokiranja štetnih estrogena koji hrane hormone vezane za rak, kao što je ilustrovano u nekoliko studija, uključujući i 2005 studiju objavljenu u časopisu Clinical Cancer Research. Kod pacijenata koji su uzimali jedan kolač sa 25-grama lanenog semena 32 dana, uočeno je da imaju značajnu redukciju tumorskih markera, kao i značajan porast apoptoze ili programiranu smrt ćelija raka.

Slično, studija iz 2008 objavljena u časopisu Cancer Epidemiologi, pokazala je da muškarci koji u svojoj ishrani imaju laneno seme su prošli mnogo bolje u pogledu širenja ćelija raka u poređenju sa muškarcima na ishrani bez lanenog semena. U oba slučaja, laneno seme dokazano smanjuje aktivnost ćelija raka i širenje, sugerišući da bi to moglo imati mnogo aktivniju ulogu u lečenju raka i prevencije.

Laneno seme možete naći u našoj internet prodavnici.

 

By | 2017-12-04T13:02:13+00:00 avgust 24th, 2015|Ishrana i lečenje, Osnove zdrave ishrane|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment