Kuvana heljda

Kuvana heljda je savršen garnir za bilo koja jela sa govedinom ali može da se služi i kao samostalno jelo. Kuvana heljda sa mlekom je veoma popularan doručak za decu i odrasle u nekim zemljama Istočne Evrope.

Sastojci:

  • 340 g celog zrna pečene heljde
  • Soli po ukusu
  • Maslac po ukusu
  • ½ litre vode


Kako pripremiti, korak po korak:

Korak 1

Pripremite heljdu, ne morate isprati. Za kuvanje spremite lonac sa dobrim poklopcem. Preporučujemo da pregledate zrna jer se ljuske i travke ponekad mogu naći.

Korak 2

Kuvajte heljdu u vodi duplo većoj od količine heljde (važno!) na visokoj temperaturi. Pustite da vri 5 minuta a zatim smanjite tempeteraturu na pola i nastavite kuvanje 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na veoma nizak nivo i kuvajte dok voda potpuno ne nestane.

Korak 3

Ostavite na strani 15-30 minuta a zatim dodajte puter i umešajte ga kada počne da se topi.

Korak4

Kuvana heljda je spremna. Savršeno ide kao prilog uz bilo koju vrstu mesa.

Takođe ako na ovo jelo dodate malo toplog mleka može biti odlično jelo za doručak (otprilike čaša mleka na 100 g heljde, dodajte 1/2 kašičicom šećera ako želite).

 

Uživajte!

By | 2017-12-06T15:27:01+00:00 avgust 24th, 2015|Recepti i gastronomija|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment