//Koštunjavi plodovi

Koštunjavi plodovi

Koštunjavo voće po pravilu ubrajamo u suvo voće, koje se može podeliti na sočno voće u koje spadaju: suve šljive, smokve, kajsije, urme i druge vrste, kao i koštunjavo voće, a koje  čine: orasi, lešnici, bademi, kikiriki, kokos, pistaći, kesten i neke druge vrste. Sam naziv kaže da je ova podgrupa suvog voća karakteristična po tome što raste u ljusci, koju je neophodno razbiti da bi plod mogao biti izvađen i korišćen. U našim uslovima se najviše gaje orasi i lešnici, a ostale vrste se praktično uvoze.

Može se reći da je pri tom kesten poseban, utoliko što postoje pitomi i takozvani divlji odn. samorastući kesten. U oba sučaja način korišćenja je potpuno isti, najbolje je sačekati da kesten u svojoj ljusci otpadne na zemlju, jer je to pouzdan znak da je kesten zreo. Potom ga treba ostaviti par dana da suvom i po mogućstvu na provetrenom mestu, posle čega će biti potpuno spreman za korišćenje. Što se tiče načina pripreme preovlađuju: pečenje u rerni odn. na roštilju i kuvanje u vodi, uz prethodno zasecanje u dubinu do 1cm. Potom je potrebno ispasirati plod i tu masu koristiti kao prilog uz divljač, kao i  za hranljivu čorbu uz dodatak luka, slanine i raznih začina po sopstvenom izboru. Kesten, kao i svi ostali koštunjavi plodovi, predstavljaju idealan dodatak za kolače i torte, s tim da se od kestena može praviti i marmelada, koja uz dodatak rastopljene čokolade i šlaga može biti raskošan način za filovanje palačinaka.

Orašasti plodovi, zbog značajnog prisustva nezasićenih masnih kiselina, veoma uspešno deluju na smanjenje nivoa holesterola u krvi, doprinose stabilizaciji vrednosti šećera, bagotvorno deluju na krvne sudove i pouzdano smanjuju rizik od raka prostate i infarkta.Otuda se preproručuje svakodnevno uzimanje orašastih plodova u umerenim količinama.

Hranljiva vrednost koštunjavih plodova (na 100 gr ploda)

 

 energetska vrednost

 proteini 

 masnoće 

 ugljeni hidrati

 balastne materije

 voda

 

kcal / kJ 

g

g

g

g

Badem

577 / 2413 

19,0

54,0

3,7

15,2

5,0

Lešnik 

647 / 2705 

13,0

61,0

11,4

7,4

5,6

Kesten

196 /   818

3,4

1,9

41,2

8,4

48,0

Kikiriki 

570 / 2385 

26,0

48,1

8,3

10,9

5,2

Kokos

363 / 1520 

3,9

36,5

4,8

9,0

48,0

Orah

666 / 2788 

15,0

62,0

12,1

6,1

5,0

Pistaći

618 / 2584 

20,8 

51,6

17,5

6,5

5,3

By | 2017-11-28T10:59:17+00:00 avgust 24th, 2015|Namirnice i proizvodi|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment