//Greške u ishrani

Greške u ishrani

Da li smo zdravi ili bolesni, da li smo skladno građeni, da li imamo zdrave zube – sve to bitno zavisi od naše ishrane. Da bismo zdravo živeli, moramo zdravo da se hranimo.

Greške vode u bolesti
Posledice pogrešne ishrane savremenog čoveka su vidljive: sve su češća i masovnija oboljenja srca i krvnih sudova, bolesti želuca i creva, sve je više degenerativnih i malignih oboljenja. Zna se, da su mnoge od ovih bolesti direktna posledica loše ishrane i da se mogu sprečiti i lečiti povratkom na zdravu prirodnu ishranu. Napredak civilizacije doveo je do zagađenja naše životne sredine: vazduha, vode, hrane – što svakodnevno štetno utiče na naš, organizam. Nedostatak vitamina i minerala (Fe, Mg, Ca, Se … ) dovodi do poremećaja odbrambenog sistema, našeg organizma, što pogoduje razvitku mnogih bolesti, od najobičnijih prehlada, pa do onih najtežih.

Hrana umrtvljena preradom
Uništavaju nas suviše prerađene namimice, često stare, lišene, vitalnih faktora, kao npr. beli šećer i belo brašno, zatim nedostatak žitarica u zrnu, ulja ceđena na visokoj temperaturi, preterana upotreba, masnoća, mesa u konzervi, nedovoljna količina svežeg povrća i voća (čime se lišavamo vitamina, minerala i oligoelemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma). Sve su to greške, koje svakodnevno činimo u sastavljanju naših dnevnih obroka. Sigurno je da na mnoge poremećaje zdravlja povoljno utiče normalizacija, odnosno promena načina ishrane – vraćanje zdravoj prirodnoj hrani bogatoj vitaminima i mineralima. Svako od nas ćepromenom načina ishrane moći da zaštiti svoj organizam od bolesti, da uzme od prirode ono što je najbolje i da obezbedi svojoj deci srećniju budućnost.

Pamet, a ne digitron
Nije neophodno  svakodnevno, tako reći na digitronu, brojati, kalorije ili meriti obroke. Potrebno je pametno jesti, unositi, raznovrsne namirnice u njihovom što prirodnijem obliku, u količini koja će biti u idealnoj srazmeri sa našom potrošnjom i koja će omogućiti da se telesna masa održava u idealnim razmerama. Osnovni princip ishrane jeste da se u organizam unese onoliko hrane koliko je organizmu potrebno, jer mu podjednako ne prija ni višak ni manjak kalorija. Ishrana svakog pojedinca mora da bude prilagođena njegovom zdravlju, eventualnoj bolesti, uzrastu i aktivnostima.

By | 2017-11-21T15:56:36+00:00 avgust 24th, 2015|Osnove zdrave ishrane|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment