//Jabuka na dan…

Jabuka na dan…

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća nasvetu, s tim da je kod nas po rasprostranjenosti odmah iza šljive. Sezona berbe jabuka je leto – jesen, ali je u novije vreme dostupna tokom cele godine.

Ukus jabuke varira od kiselog do slatkog i po pravilu jabuka je sočna, a po glatkoći kože može biti sjajna ili hrapava. Jabuka je veoma bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima, u proseku sadrži oko 85%vode i ima energetsku vrednost od oko 53 kilokalorija, te je pogodna za dijetetsku ishranu. Zbog svih komponenti Englezi su odavno zaključili da jednajabuka na dan oslobađa čoveka od potrebe da se često obraća lekaru za pomoć.

Plod jabuke sadrži mnoge korisne sastojke: belančevine (umanjem obimu), biljna vlakna – balastne materije, vitamine A, B i C, gvožđe, eteričnaulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, pektin, sumpor i naravno šećer (fruktozu i glukozu). Jabuka se koristi u ishrani kao dezert, za pripremanje sokova i džemova, kao i dodatak nekim pitama i kolačima. Takođe se koristi za pravljenje jabukovog sirćeta ili kao sirovina za rakiju jabukovaču. Najbolja i najbogatija korisnim sastojcima je sveža jabuka, pa se zato najviše preporučuje. Jabuka je dobar antioksidans i deluje protiv bakterija i virusa. Idealan način za pripremu jabuke za čuvanje, u formi soka ili džema je kratkotrajno kuvanje na visokoj temperaturi. Veoma brzo se vari, pa je stoga, kao i ostalo voće, treba jesti pre ili nekoliko sati posle obroka.

Preporučuje se za lečenje sledećih bolesti i tegoba: avitaminoze, alergija, arteroskleroze, bolesti zuba, grla i ždrela, bronhitisa, prehlade igripa, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, za poboljšanje koncentracije, protivzatvora ( opstipacije), nervoze, povišenog holesterola, problemia sacirkulacijom. Jabuka je veoma pogodna za sušenje, te pripemu kompota, koji, uzdodatak meda i limun, predstavlja izvanredan način za borbu protiv zimskihprehlada.

Jabukovo sirće se preporučuje za artritis, bolove u grlu,bradavice, gljivične infekcije, osteoporozu, proširene vene, svrab, probleme sa varenjem, protiv neprijatnog zadaha iz usta, kao i za redukovanje telesnetežine.

By | 2017-11-22T20:04:21+00:00 avgust 24th, 2015|Namirnice i proizvodi|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment